Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

Karkötő gumidamilok

Karkötő gumidamilok

Karkötő damilok

 

Összefoglaló:

 

Bevezető

Ebben a rövid blogbejegyzésemben szeretném neked közelebbről bemutatni a rugalmas damilokat. Ha te is szeretnél otthon ügyeskedni és szebbnél szebb karkötőket készíteni, de nem tudod, hogy milyen damilt használj, akkor most szeretnék a segítségedre lenni. Fontos megjegyezni, hogy más alapanyagokat is lehet használni a fűzéshez, de én most a leggyakrabban használt gumidamilokat szeretném bemutatni Neked. : )

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy milyen damil kell az egyes gyöngyökhöz, milyen damilra fűzzünk, és éppen ezért elbizonytalanodunk, hogy mit is válasszunk. Engedd meg, hogy segítsek neked ebben.

 

Milyen fajta gumidamilok vannak?

Vannak több szálas és egy szálas gumidamilok. Ahogy nevük is sugallja az egyik fajta több vékonyabb szálból alkotja a gumidamil vastagságát (például 0,8 mm), a másik viszont egy tömör anyagú szálból. Az én saját tapasztalatom az, hogy a többszálas hamar elkezd meggyengülni és foszlani, tehát az egyes kisebb szálak hamar elszakadnak, és így az egész karkötő kevésbé lesz tartós. Az egy szálas gumidamilnál ez az eshetőség nem áll fent.

 

karkötő fűzéshez gumidamilok

Milyen vastagságú damilok vannak és mire valók?

A rugalmas gumidamilok széles palettájáról van lehetőségünk választani. Ez a skála 0,2 mm-től egészen az 1 mm vastagságú damilokig terjedhet. Én személy szerint a 0,6 mm-nél vékonyabb gumidamilokat nem ajánlom karkötő készítéséhez, mert a vékonyságuk miatt könnyebben szakadhatnak.

 

  •  A 0,6 és 0,7 mm-es damil:

Általában a kisebb furattal rendelkező gyöngyökhöz szokták ajánlani. Például a tenyésztett gyöngy is ilyen, mivel ennél a gyöngynél is a furat lényegesen kisebb, és a vastagabb damilok sajnos nem mennek át a furaton. De előfordulhat, hogy egyéb ásványgyöngyök is lényegesen kisebb furattal rendelkeznek, ezért mindig nézzük meg gumidamil vásárlás előtt, hogy az alapanyagunk milyen furattal rendelkezik.

 

  • A 0,8 mm-es damil:

A legtöbben ezt a vastagságú damilt használják (személy szerint én is a 0,8 mm-es damilt ajánlom, mivel kellőképpen erős, és még könnyebben elrejthető a csomója is). Általában az összes átlagos furattal rendelkező gyöngy és dísznek tökéletes, valamint ez a damil kellően erős és strapabíró alapot ad a karkötőnek. A 8 mm-es és a kisebb átmérőjű ásvány gyöngyökhöz tökéletes.

 

  • Az 1 mm-es damil:

Ez a damil a méreteiből is adódóan igazán stramm. Gyakran használják például nehezebb és méretesebb ásványgyöngyök vagy díszek fűzéséhez, melyeknél nem árt, ha erősebb alapot adnak a karkötőnek vagy díszeknek. Idetartoznak még például a 10 mm és az ennél nagyobb átmérőjű ásványgyöngyök is, melyeknek a méretükből adódóan is nagyobb súllyal rendelkeznek. A hátrányai közé tartozik, hogy például a csomó könnyebben kioldódik, illetve amennyiben zavar minket a csomó látványa egy karkötőn, akkor azt nem igazán lehetséges elrejteni a gyöngyfuratban. Ha szeretnénk elrejteni, akkor érdemes csomórejtő díszt is beszereznünk.

 

A karkötőt készítéséhez mennyi gumidamilra lesz szükség?

Ha csak egy karkötőt szeretnénk megfűzni, akkor nincs sok damilra szükségünk. Bár nem árt, ha kicsit bővebben van nálunk, mert bármi meglephet fűzés közben. Olyanokra gondolok, mint például a damil elszakad, vagy véletlenül rövidebb damilt vágtunk le és nem tudjuk megcsomózni a karkötőnket vagy túl lazán készítettük el a karkötőt és ezért újat kéne készítenünk….stb. Alapvetően a lemért karkötőméretünkhöz érdemes hozzáadni 5-5 cm-t és a kapott eredménnyel megegyező hosszúságú gumidamilt levágni.

Mivel ezeket a gumidamilokat a legtöbb helyen kis tekercsekben lehet venni, amin körülbelül 4,5-5 méter gumidamil van, és márkától, vastagságtól függően csak pár száz forintba kerül, ezért én azt javaslom, hogy egy ilyen kis tekercset érdemes megvenni.

 

színes gumidamilok karkötő fűzéshez

Miért fontos a damil színe? Milyen színű damilok vannak?

A gumidamilok számos színben fellelhetőek legyen szó fekete, fehér, átlátszó, rózsaszín, barna vagy egyéb színekről. Igazából ez teljesen rád van bízva, hogy te milyen színű damilt választasz, de van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani. Lássunk is ezekből néhányat:

Az átlátszó vagy fehér damil:

Az áltászó vagy fehér damilt minden gyöngyhöz tudod alkalmazni, ez egy igazán univerzális alap. Viszont van egyes gyöngyök, melyekhez kizárólag csak az átlátszó fajta damilt ajánlatos használni. Ilyen gyöngy például a hegyikristály vagy egyéb áttetsző ásványgyöngyök, mivel ezeknél, ha például feketét alkalmazol, akkor látszódni fog a gyöngyön keresztül is, és nem nyújt igazán szép látványt.

 

Az fekete vagy barna damil:

Ezeket a színű damilokat a sötétebb árnyalatú gyöngyökhöz ajánlott alkalmazni. Átlátszó vagy áttetsző gyöngyökhöz nem ajánlatos, mert a sötét színű damil nagyon átlátszik és nem lesz szép a karkötő végeredménye.

 

A rózsaszín damil:

A rózsaszín damilt leginkább a rózsaszínes és lilás gyöngyökhöz és díszekhez szokták használni. Egy kis trükk, hogy amennyiben a rózsakvarc ásványgyöngyöd kifakul az idő során (az erős és sokáig vagy sokat a napfénynek kitett ásvány a színét veszti), akkor egyszerűen fűzd rózsaszín gumidamil alapra és ezzel a kis trükkel adhatsz neki egy kis színt. : )

 

 Madagascar ásvány karkötő (rózsakvarc)

Remélem sok hasznos dolgot tudtam átadni neked, és remélem tetszett a blogbejegyzésem, ha bármilyen kérdésed lenne, akkor keress bátran az info@milana.hu elérhetőségen vagy Facebook és Instagram oldalamon! : )

 

 

Ez is érdekelhet:

Hogyan fűzz ásvány karkötőt otthon

Hogyan készíts ásvány könyvjelzőt otthon

Minden, amit az ásvány kulacsról tudni kell

Hogyan készíts ásvány kulcstartót otthon

A 7 leggyakrabban hamisított ásvány

Ásványok tisztítása