Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

A 7 leggyakrabban hamisított ásvány

A 7 leggyakrabban hamisított ásvány

A 7 leggyakrabban hamisított ásvány

Összefoglaló:

 

  milana marokkövek

 

Bevezető

Az előző blogbejegyzésemben már elkezdtünk foglalkozni a hamis ásványokkal, és azzal, hogy hogyan is tudjuk otthon megvizsgálni azok valódiságát. Mivel rengeteg ásványról beszélünk, ezért úgy döntöttem, hogy elhozom Nektek az a 7 ásványt, melyet a leggyakrabban hamisítanak.

Fontos megjegyezni, hogy bár a kereskedők nagy része nem akarattal veri át a vevőket, hanem sajnos nem rendelkezik elegendő tudással és ő maga is áldozatául esik a beszállítótól vásárolt hamis ásványoknak.

Ha van kedved tarts velem és igyekszem minden kérdésedre választ találni. : )

  

hegyikristály gyöngy

A hamis hegyikristály

A hamis ásványok I. részében már tüzetesebben foglalkoztunk a hegyikristállyal. Ha van kedved mindenképpen olvasd el. : ) Amit azonban pár dolgot érdemes még megemlíteni.

A valódi hegyikristályban gyakran lehet találkozni olyan növekedési rendelleneségekkel, mint a zárványok vagy a kristályrács hibái. Mint azt már korábban említettem, a hegyikristály keménysége miatt a sarkos darabokkal akár egy üveglap is karcolható.

hegyikristály szerencsefa

Mivel hamisítják a leggyakrabban a hegyikristályt?

A leggyakrabban üveggel helyettesítik. Ezek sokkal tisztábbak és áttetszőbbek, melyekben olykor ívesen meghajlott fénytörési felületek is fellelhetők (ezek azért alakulnak ki, mert az üvegmassza hirtelen hűl le és szilárdul meg. Ha például egy ilyen „ásvány” gyöngyöt kettétörünk, akkor, ha üveggel van dolgunk, bejesében kagylós törés látható.

Mivel eléggé népszerű az üveggel való hamisítása a hegyikristály gyöngyöknek, ezért érdemes még ezeknél megfigyelni a gyöngyben lévő furatot. Ha üvegről beszélünk, akkor a furat feltűnően fényes és sima lesz, mivel ezeket a hamis gyöngyöket úgy öntik, hogy a lyuk már a sablon része. A valódi hegyikristály gyöngyöknél (mivel kemény ásványról beszélünk) általában gyémántszemcsés fúrót használnak, és a lyuk belső felülete mindig finoman érdes és karcos, sohasem átlátszó, hanem akár matt is lehet.

 

citrin gyöngy

A hamis citrin

Róla szintén beszéltünk már a hamis ásványok I. részében, de pár dolgot azért még megemlítenék itt is. : )

Fontos megjegyezni, hogy a természetben is a citrin az ametiszt kristályokból jön létre, amikor nagyon hosszú időn keresztül 100-200 fokos hőhatásnak van kitéve. Ez egy nagyon lassú folyamat, melynek eredménye a csodálatos citromsárgánál kicsit melegebb árnyalatú sárga szín.

Ezt a folyamatot manapság nagyon felgyorsítják, és előfordul, hogy 3 vagy 4-szer magasabb hőmérsékletnek is kiteszik az ásványt, amit lassan visszahűtenek. Ezt az ásványt „hevített citrin” néven helyezik forgalomba. Ennek színe a hevítési folyamatnak köszönhetően lényegesen sötétebb, mint a természetes citriné. Ez a folyamat nem tekinthető hamisításnak, mert csak a természetben lezajló hosszas folyamatot gyorsítják fel.

https://www.milana.hu/Citrin-marokko-kicsi

Mivel hamisítják a leggyakrabban a citrint?

Ahogy már a hamis ásványok I. részében is említettem, a leggyakrabban üveggel vagy műgyantával helyettesítik, amely citrintartalmú ásványi port tartalmaz, vagy citrint színező műanyagok. De egy biztos a színe mindenképp el fogja árulni, hogy valódi citrin vagy éppen hamisítvány van-e a birtokunkban.

 

 borostyán gyöngy

A hamis borostyán

Azt ugye tudjuk, hogy a borostyán egy megkövesedett gyanta. Az eredeti borostyánt úgy tudod felismerni, hogy színe mézsárga, és elég gyakran zárványos, nem homogén. Megfigyelhető még, hogy színe és áttetszőségé is változik. Súlyát tekintve a borostyán nagyon könnyű!

Gyakran a borostyán megmunkálása során a keletkező „hulladékot”, forgácsot és az egyén leeső borostyán darabokat összegyűjtik, majd ellenőrzött körülmények között a legalacsonyabb hevítéssel újra olvasztják őket. Ezt követően formába öntik és a visszahűtés után még így is teljes joggal hozzák forgalomba a borostyánt. Ennek a folyamatnak a során a borostyán színe egyébként sötétebb lesz, néha egészen barnás árnyalatot is képes felvenni.

borostyán gyöngy

Mivel hamisítják a leggyakrabban a borostyánt?

A leggyakrabban sajnos műanyaggal vagy üveggel szokták hamisítani. Nyilván az üveget hamarabb fel lehet ismerni, mert lényegesen nehezebb, mint a valódi borostyán. A műanyag nyilván már jobban tud hasonlítani a valódi ásványra, de a súly még itt is árulkodó lehet, mert akármilyen hihetetlen, de még a műanyag is nehezebb, mint a valódi borostyán

A legegyszerűbben még úgy tudod megvizsgálni a valódiságát, hogy akár egy tűt (melyet érdemes fogóval megfogni) gyújtó vagy gázláng felett izzásig felhevíted, utána a borostyánhoz érinted (érdemes az ásványon olyan részt választani, ami nincs annyira szem előtt).  A felszálló füst illata egyértelműen elárulja, hogy műanyag (szaga igen jellegzetes és kellemetlen) vagy éppen borostyán (gyanta illatú) van a tulajdonunkban.

 

türkiz gyöngy

A hamis türkiz

A kitermelt valódi türkiz ásvány a lazább szerkezete miatt csak kis része alkalmas a közvetlen felhasználásra. Ezért a legtöbbet kezelni szokták, azért, hogy felhasználható legyen, de ettől függetlenül ez még nem minősül hamisításnak. : ) A kiváló minőségű türkiz ásványba elenyésző mennyiségű színtelen gyantát szoktak préselni, hogy stabilizálják és ne essen szét darabokra. Ezeket a darabokat „stabilizált türkiz” néven találhatod meg a forgalomban.

Találkozhattál már (akár nálam is) a „rekonstruált türkiz” kifejezéssel is. Ezt azt jelenti, hogy ebben az esetben a feldolgozás során a keletkezett türkiz törmeléket porrá zúzzák, majd színeltelen vagy akár színezett műgyantával összekeverik és ezt hagyják megszilárdulni. Az ilyen fajta ásványoknál az ásványtartalom nem 100%, de 85 % felett van.

Skyfall ásvány karkötő

Mivel hamisítják a leggyakrabban a türkizt?

A leggyakrabban magnezit vagy a fehér howlit ásványt festenek kékre, és így kapják meg a valódi türkizre hajazó másolatot, melyet türkinitnek hívnak. Általában azért szeretik a howlit ásványt használni, mert szabálytalan erezete nagyon hasonlít a türkizére. 

 

ametiszt gyöngy

A hamis ametiszt

A tiszta kvarc ametiszt általában a lilától a kékes ibolyáig terjedő színben fordul elő. A valódi ametiszt elég könnyen felismerhető a fokozatos vagy olykor határozottan sávos színátmenetekről, valamint a zárványokról és az esetleg kristályrács hibáiról.

Chevron ametiszt szív alakú marokkő

Mivel hamisítják a leggyakrabban az ametisztet?

 

A leggyakrabban itt is az üveg tekinthető a legnépszerűbb hamisítvány alapanyagnak, melyet lilára színeznek. Ha túlságosan egyenletes a színe, valamint (ha ásvány gyöngyről beszélünk) a gyöngy furata sima és egyenletes (ahogyan a hegyikristálynál említettem), akkor egyértelmű, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.

 

malachit gyöngy

A hamis malachit

A malachit egy jellemzően eltérő árnyalattal és mintázattal rendelkező ásvány, melyben a zöld szín világosabb és sötétebb változatainak csodálatos játékát figyelhetjük meg. Ezt a régóta közkedvelt ásványt csak 10-15 évvel ezelőtt kezdték el hamisítani.

Green Power ásvány karkötő

Mivel hamisítják a leggyakrabban a malachitot?

Talán a kevésbé „rossznak” mondható hamisítvány az az, amikor a malachit feldolgozás során keletkezett törmeléket, hulladékot és forgácsot porrá zúzák, majd azt műgyantával összekeverik és hagyják megszilárdulni. Ammenyiben a „rekonstruált malachit” kifejezéssel találkozunk, akkor az ezt az eljárási folyamatot foglalja magába (már, ha így adják el és nem eredeti malachitnak…).

A legrosszabb az, amikor az egész malachitot műgyantából állítják elő. Ilyenkor egy világosabb és egy sötétebb színezett zöld gyantát kevernek össze, hogy elérjék a malachithoz hasonló sávozást, majd hagyják megszilárdulni. Ha egy ilyen darab van a birtokodban, akkor ezt igazán könnyű kideríteni. Ha gázlángba tartod, akkor az ilyen fajta hamisítvány könnyen lángra kap, felhabosodik és égő cseppek hullanak ki belőle.

 

igazgyöngy gyöngyszem

A hamis gyöngy

Általában a leggyakrabban a valódi gyöngyöt (igazgyöngy) Tekla gyönggyel helyettesítik. Ami talán nem is tekinthető annyira hamisításnak, csak inkább hiányos anyagismeretnek. A Tekla gyöngyök ugyanis egy műanyagipari remekmű, melyet így is árulnak. Olyan ez, mint a Swarovszki kristályok, melyek csodálatosak, de mindenki tudja, hogy nem drágakőből, hanem üvegből készülnek.

A valódi gyöngy mindig szabálytalan formájú és eltérő méretű. Ha a birtokunkban lévő gyöngysor gyöngyszemei túlságosan szabályos golyó formák és tökéletesen egyformák, akkor egyértelmű, hogy nem igazi gyöngysor van a birtokunkban.

 

igazgyöngy ékszer

Remélem érdekesnek találtad a blogbejegyzésemet és segítségedre lehettem. : ) Azonban ha további kétségeid vannak az ásványos valódiságát illetően, akkor mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnod, aki segíthet az ásvány beazonosításában.

 

 

Ez is érdekelhet:

Hamis ásványok I. rész

A szerelem ásványai I. rész

A 7 csakra és ásványai

Ásványok tisztítása

Ikrek csillagjegy szülöttei és ásványai

Pánikbetegség és az ásványok