Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

December hónap ásványa: a türkiz

December hónap ásványa: a türkiz

 

December hónap ásványa: Türkiz

Összefoglaló:

 

A türkiz színét tekintve kékeszöld színű. Mivel ritka ásványról van szó, ezért ezt a cseppkőszerű kérges ásványt gyakran rekonstruálják. Biztos vagyok benne, hogy gyakran találkoztál már a türkinit szóval.  A festett/rekonstruált türkizt, azaz türkinitet általában úgy állítják elő, hogy a magnezit vagy a fehér howlit ásványt kékre festik, és így kapják meg a valódi türkizre hajazó másolatot, melyet türkinitnek neveztek el. Mivel festett magnezitről vagy howlitról beszélünk, ezért gyógyhatásai eltérnek a türkizétől. Keménysége: 5-6.

 

A türkiz legendája és néphagyománya

 

Az ősidőkben a türkiz az ember fizikai természete felett álló szellem eredetét volt hivatott jelképezni. E csodás kék ásványhoz több babonás hiedelem is tartozott. Úgy vélték, hogy bevonza a szerencsét és a pénzt a birtoklója számára. Törökországában és Perzsiában az volt a szokás, hogy a lovak kantárját türkizzel díszítették, hogy az megvédje a lovat és lovasát a sérülésektől.

A Mars bolygót a zöldes türkizzel, a romlással hozták összefüggésbe. Az alkímiában rohadt anyagokkal hozták összefüggésbe a türkizt, és a halottidézés szertartásaiban is fontos szerepet töltött be.

De nem csak a hallottidézés szertartásaiban segédkezett ez a csodás kék ékkő, hanem Vénusz hatalmával felruházva a szenvedélyt és a szerelmet kiváltó erőt is képviselte.

 A türkiz fellelhetősége

 

Általában üledékes kőzetekben lelhető fel a leggyakrabban. Irán területén gyakorta fellelhető a türkiz, melyet régen Iránból Törökországon keresztül szállítottak Európába - innen ered elnevezése is (lásd érdekességek bekezdés) -. Ez a csodálatos zöldeskék ásvány megtalálható még Németországban (Türingia területén), Lengyelországban (Sziléziai vidék), Oroszországban (Szemipalatyinszk közelében) és az Amerikai Egyesült Államokban is Arizona és Nevada államban. Magyarországot tekintve, ha türkizt szeretnénk találni, akkor érdemes ellátogatnunk Recsk és Gyöngyösoroszi bányáiba, ahol kisebb mennyiségben fellelhető az ásvány.

 

Türkiz a kristálygyógyászatban

 

A türkizt nem csupán misztikus céllal használták, hanem orvosilag is előszeretettel alkalmazták. A kritálygyógyászat tanai szerint a vizelési panaszok esetén olyan vizet itattak a pácienssel, amelyben türkizt áztattak.

 

Azt tartják róla, hogy jól nyugtatja az idegeket, hat a torokra, pajzsmirigyre, kommunikációra, növelheti a kreativitást is. A türkiz az indiánok gyógyító köve. Az indiánok, az egyiptomiak és a görögök is védő- és gyógyító kőként tisztelték. Egy régi közmondás szerint: A kéz, amely türkizt visel, sohasem lesz szegény.

 

Lelki szinten a türkiz segít megszüntetni az ingadozó kedélyállapotot, depressziót és segít félelmeink kordában tartásában is. Amennyiben kimerültnek érezzük magunkat lelkileg, akkor a türkiz hatalmas segítséget jelenthet számunkra. Mindemelett a segít auránk tisztításában és megóv a miket körülvevő negatív energiáktól, rezgésektől.

 

Gyógyhatásai (A kristályokkal való átfogó gyógyítás nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást, de támogathatja a kezelést): asztma, torokgyulladás, köhögési inger, menstruációs görcsök, gyermekkori félelmek, rossz álmok, kommunikáció, önbizalom, védő, agy, nyugtató, kreativitás.

  

  Érdekességek a türkizről

  • a türkiz nevének eredete a francia turquoise szóból ered, mely annyit jelent, hogy „török kő”;
  • már az ókorban bányászták a tükrizt a Sinai-félszigeten, de kizárólag ékszekészítési céllal;
  • leggyakrabban kísérő ásványok társaságában lelhető fel, melyek nem mások, mint az opál, kalcedon és a limonit;
  • mivel a porózus ásványok csoportját erősíti, ezért óvni kell az erős napsütéstől, mert annak hatására kifakul;
  • a valaha fellelt legszebb perzsa türkizek a perzsa sah kincseskamrájában található;
  • egy 2 hüvelyk méretű, szív alakú türkizt (melyre a koránból vett mondás van vésve, és I. Ferenc József birtokában volt, akinek a perzsa sah ajándékozta), a mai napig a bécsi természetrajzi múzeumban található.

 

+1 érdekesség a türkizről:

A minőségét tekintve a türkiz alapvetően 3 kategóriába sorolható. Az elsőbe tartoznak a legjobb minőséget képviselő türkizek, melyek pompázó sötét égkék színűek, és csiszolásra tökéletesen alkalmasak. Őket „angushtari”-nak nevezik. A második kategóriába az úgy nevezett „barkbanch” elnevezésű türkizek tartoznak, melyek a középminőséget képviselik. A harmadik kategóriába az „arabi” elnevezésű türkizek tartoznak, melyek színe általában halványkék vagy zöld.

 

 

A türkiz kiválóan társítható az alábbi csakrákhoz

 

A türkiz, mint minden kék színű ásvány, a türkiz is a torok csakra egyik fontos köve, de a Szív csakrához is kiválóan társítható.

 

 Torok csakra

A torokcsakra az ádámcsutka tájékán helyezkedik el. A torokcsakrához a beszédet, a hatékony kommunikációt, a kreatív önkifejezést és az őszinteséget társítják. A kiegyensúlyozott torokcsakrával kepések vagyunk megfelelően kifejezni magunkat.

A világoskék szín elégedettséget jelent, nyugtató, lazító és csillapító hatású, segít leküzdeni a félelmet, tisztává varázsolja a gondolatokat, és fokozza a kreativitást, megnyugtatja az idegeket, koncentrálásra késztet.

 Szív csakra

A szívcsakra a mellkas közepén a szívközpontunkban található, ahol feldolgozzuk és tároljuk az érzelmi élményeinket. Az önzetlenség, a szeretet és az odaadás iránti érzésünkhöz kapcsolódik a szívcsakra. Amikor energiaközpontja aktiválódik és megtisztul, az energetikai test szeretetet sugároz, és ez a pozitív energia pozitív hatásokat vonz az életünkbe, és megerősíti a már meglévő kapcsolatainkat. A szívcsakra elősegíti a szeretetet, odaadást, önzetlenséget és a jószívűséget. Közvetlenül kapcsolódik a tüdőhöz és a szívhez.

 

Nézd meg csakra ásvány karkötőinket is:

 Csakra ásvány karkötők - Karkötők - Milana Ásvány

 

Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott a türkiz: 

 

 Vízöntő;

 Halak;

 Mérleg;

 Nyilas.

 

 Nézd meg horoszkóp ásvány karkötőinket:

 Horoszkóp ásvány karkötők - Karkötők - Milana Ásvány 

 

Ez is érdekelhet:

A 7 csakra

Ásványok tisztítása

Ásványok felöltése és programozása

A pánikbetegség és az ásványok

A szerencsefák, más néven az életfák

7+1 ok, hogy miért tökéletes karácsonyi ajándék egy nő számára az ásvány

Mérleg általános jellemzése és ásványai

Január hónap ásványa: a Gránát

Február hónap ásványa: az  Ametiszt 

Március hónap ásványa: az Akvamarin

Április hónap ásványa: a Gyémánt

Május hónap ásványa: a Samaragd

Június és Július hónap ásványa: az Igazgyöngy és a Rubin

Augusztus hónap ásványa: a Peridot

Szeptember hónap ásványa: a Zafír

Október hónap ásványa: az Opál

November hónap ásványa: a Topáz