Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

Január hónap ásványa: a Gránát

Január hónap ásványa: a Gránát

Január hónap ásványa: a Gránát

 

Összefoglaló:

A gránát

A gránát számos színváltozatban fellelhető, de mi általában a gyönyörű mély bordó és vörösesbarna színben ismerjük. Színskáláját tekintve a világosabb sárgától a zölden át, egészen a feketéig terjed. Keménysége: 6,5-7,5. Elnevezése az ófrancia grenate szóból ered, mely gránátalmát jelent, illetve a középkori latin elnevezése a granatus, melynek jelentése szemcsés kő, mag alakú drágakő.

 

 

A gránát legendája és néphagyománya

 

A régi időkben, a középkorban, a kereszteslovagok és a harcosok páncélzatát és fegyverzetét is díszítették ezzel a csodálatos ásvánnyal. Úgy vélték, hogy a kő nem csak szerencsét ad viselője számára, hanem megvédi őt a csatában, és emberfeletti bátorsággal is ruházza fel.  

Egy másik legenda és néphagyomány szerint a középkorban úgy vélték még, hogy ez a pompás vörös ásvány képes a lélek sötétségére gyógyírt jelenteni, és fényt hozni neki.

Egy harmadik legenda szerint Noé történetéhez is kapcsolódik a gránát, mely szerint gránátköveket (gránát lámpást) szórt szét a bárkája fedélzetén, melyek aztán csodálatos fényt adtak a legnagobb sötétségben is. Noé így kormányozta el hajóját 40 napig.

 

 

A gránát fellelhetősége

A gránát egy járulékos kőzetalkotó, mely leginkább metamorf kőzetekben tálalható meg. Jellemzően szkarnosodott kőzetekben, valamint csillámpalákban fordul elő. Fellelhetőségét tekintve a világ számos részén található. a Leggyakoribb lelőhelyei: Csehország, Szlovákia, Németország, Románia, Madagaszkár, Ausztrália, Dél-Afrika, Kenya, Nigéria, Srí Lanka, Oroszország és az Egyesült Államok (USA). A gránátot természetesen Magyarországon is találhatunk, ilyen lelőhelyek például Bánhida, Szokolya, Diósjenő, Márianosztra, Tihany, Visegrád, Börzsöny.

 

Gránát a kristálygyógyászatban

gránát a segítség köve. A kristálygyógyászat praktikái szerint a gránát gyógyhatása a regeneráló energia, ezért jó hatással van a szívre, májra, tüdőre, immunrendszerre és a nemi szervekre. Mindemelett önbizalmat is kölcsönöz viselője számára, hiszen a gyökér csakrához, az életenergiához köthető ásvány. A gránát erőt, bátorságot és emberséget sugároz magából. Viselője számára sikert és bőséget kölcsönöz.

 

Gyógyhatásai (A kristályokkal való átfogó gyógyítás nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást, de támogathatja a kezelést): vérképzés, csontozat erősítése, ízületek fájdalma, potencianövelés, önbizalom, vértisztítás, anyagcsere, szív, tüdő, máj, immunrendszer, tápanyag felvétel, depresszió, akaraterő, szexualitás.

 

 

 Érdekességek a gránátról

  • a magyar Szent korona függőláncán gránát található;
  • évben elnyerte az „Év ásványa” címet, így megelőzve a piritet és a baritot;
  • a középkorban karbunkulusnak nevezték a gránátot, mely az izzó parazsat jelentette;
  • különböző gránát típusok léteznek, melyek kémiai összetétele, színe (pl.: lila, rózsaszín, fekete, átlátszó) különbözik, és így más és más hatást tulajdonítanak nekik;
  • a norvégoknál az volt a szokás, hogy az elhunyt mellé gránát ásványt vagy gránát ékszert temettek, hogy az megvilágítsa neki az utat Valhallába.

 

  

 

A gránát kiválóan társítható az alábbi csakrákhoz

  Gyökércsakra.

A gyökércsakra a gerincoszlop legalján található, a farokcsontnál. Az anyagi világhoz kapcsolódik. Biztosítja a vitalitásunkat és élni akarásunkat. A gyökércsakra képviseli a kapcsolatot az anyafölddel. Amennyiben ez a csakra túl aktív, akkor általában agresszívabbnak érezzük magunkat, és minden apróságra ugrunk. Azonban, ha a csakra túlságosan alulműködik, akkor elégedettlennek és boldogtalannak érezhetjük magunkat.

 Nézd meg csakra ásvány karkötőinket is:

Egyedi kézzel készített csakra ásvány karkötő, valódi minősé (milana.hu)

 

Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott a gránát 

 

 Oroszlán;

 Skorpió;

 Nyilas;

 Bak.

Nézd meg horoszkóp ásvány karkötőinket:

Egyedi kézzel készített horoszkóp ásvány karkötő, valódi min (milana.hu)

 

Egy kis ízelítő ásvány ékszereinkből és ásvány ajádékainkből:

 

 

Ez is érdekelhet:

A 7 csakra

Ásványok tisztítása

Ásványok felöltése és programozása

Pánikbetegség és az ásványok

7+1 ok, hogy miért tökéletes karácsonyi ajándék egy nő számára az ásvány

Bak általános jellemzése és ásványai

Február hónap ásványa: az Ametiszt

Március hónap ásványa: az Akvamarin

Április hónap ásványa: a Gyémánt

Május hónap ásványa: Smaragd

Június és Július hónap ásványa: az Igazgyöngy és a Rubin

Augusztus hónap ásványa: a Peridot

Szeptember hónap ásványa: a Zafír

Október hónap ásványa: az Opál

November hónap ásványa: a Topáz

December hónap ásványa: a Türkiz