Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

November hónap ásványa: a topáz

November hónap ásványa: a topáz

November hónap ásványa: a topáz

Összefoglaló:

A topáz

A tiszta topáz általában átlátszó víztiszta színben fordul elő, de gyakran szennyeződést tartalmaz. Leggyakrabban a víztiszta színen kívül, sárga színben fordul elő, de fellelhető ritkábban kék, ibolya vagy piros színben is. Keménysége: 8.

 

A topáz legendája és néphagyománya

 

  • Az Egyiptomi kultúrában Amon-Re isten jelképe a topáz volt. Amon-Re volt, aki a halandóknak életet és termékenységed adott.
  • A görögmitológiában leírtak szerint a topázt terápiás módon használték, és az erő és a barátság kövének tartották. Korokon át vélték úgy, hogy a topáz hosszú életet, szépséget és kimagasló intelligenciát biztosít viselője számára. A topáz védettséget nyújtott a rémálmokkal szemben, és gyakorta alkalmazták a női problémák megoldásaként is.
  • A középkorban úgy tartották, hogy ha a vízbe rubint tesznek, akkor azzal azt fel lehet forralni. Viszont, ha topázt helyeznek bele, akkor azzal le lehet hűteni. A gyengénlátás gyógyítására topázt helyeztek egy pohár borba, és úgy hagyták 3 napig. A 3 nap letelte után bekenték a szemet a borral. 5 nappal azután, hogy a topázt eltávolították a borból, azt elixírnek tartották.

 

 

A topáz fellelhetősége

 

A leggyakrabban berill-lel együtt Olaszországban található a topáz. Ha a legszebb és a legértékesebb topázokat szeretnénk megtalálni, akkor ezekre kétség nélkül az Urál-hegységben lelhetünk rá. Az átlátszó, de többnyire kék ásványok több centiméter nagyságban is fellelhetőek, melyek a leggyakrabban berill, füstkvarc, turmalin, lepidolit és gránit agyaggal kitöltött üregeiben találhatóak. Brazília sem utolsó a topázlelőhelyek világában. Itt leggyakrabban sárga, rózsaszín, színtelen és világoskék színű topázokat találhatunk, melyek teljesen különböző helyeken fordulnak elő. Európát tekintve a legérdekesebb topázlelőhelynek tekinthető: Németországban, Schneckenstein és Muldenhammer települések közelében.

 

 

Topáz a kristálygyógyászatban

 

A kristálygyógyászatban a fizikai erőt tulajdonítják a topáznak. Úgy tarták, hogy a kristályból érkező rezgések harmonikus befolyást biztosít viselője számára. Az ásvány tisztasága remekül fejezi ki azt az elnyerhető erőt, mellyel legyőzhetőek a nehéz helyzetek és kapcsolatos. Viselője testi és lelki nyugalmat él át. Felruházza a viselőt lágysággal, odaadással, bölcsességgel, valamint képes a meglévő szerelmet, a harmonikus kapcsolatot megerősíteni.

 

A különböző topáz fajtáknak, különbőzős gyógyhatást tulajdonítanak. Az alábbiakban a topáz általános gyógyhatásai kerültek feltüntetésre.

 

Gyógyhatásai (A kristályokkal való átfogó gyógyítás nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást, de támogathatja a kezelést): önmegvalósítás, önértékelés, önbizalom, megbocsájtás, bizonytalanság elűzése, aura tisztítása, öröm, nagylelkűség, test regeneráció gyorsítása.

 

  

 

 Érdekességek a topázról

 

  • Portugáliában egy tyúktojásnagyságú víztiszta topázt találtak, mely 1680 karátos, mely a Braganza nevet viseli;
  • a topáz színe a hő hatására megváltozhat;
  • neve görög eredetű, melyet arról a szigetről kapott, ahol felfedezték (Topasos);
  • a topáz átlátszatlan, drágakőnek nem alkalmas fajtái a pikinit és a pirofizálit;
  • a Röntgen-sugarakat csak félig engedi át;
  • dörzsölés hatására gyakori jelenség, hogy elektromos lesz, és ezért apróbb papírdarabokat is képes magához vonzani.

 

  

 

A topáz kiválóan társítható az alábbi csakrákhoz

 

 Torokcsakra

A torokcsakra az ádámcsutka tájékán helyezkedik el. A torokcsakrához a beszédet, a hatékony kommunikációt, a kreatív önkifejezést és az őszinteséget társítják. A kiegyensúlyozott torokcsakrával kepések vagyunk megfelelően kifejezni magunkat.

A világoskék szín elégedettséget jelent, nyugtató, lazító és csillapító hatású, segít leküzdeni a félelmet, tisztává varázsolja a gondolatokat, és fokozza a kreativitást, megnyugtatja az idegeket, koncentrálásra késztet.

 

Egy kis ízelítő a csakra ásvány karkötőink és csakra ajándéktárgyainkből:

 

 

Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott a topáz

 

  Vízöntő;

  Kos;

  Bika;

  Ikrek;

  Oroszlán;

  Szűz;

  Skorpió;

 Nyilas.

 

 Nézd meg horoszkóp ásvány karkötőinket és ásvány ajándékainkat:

 

 

 

Ez is érdekelhet:

A 7 csakra

Ásványok tisztítása

Ásványok felöltése és programozása

A pánikbetegség és az ásványok

7+1 ok, hogy miért tökéletes karácsonyi ajándék egy nő számára az ásvány

Mérleg általános jellemzése és ásványai

Január hónap ásványa: a Gránát

Február hónap ásványa: az Ametiszt

Március hónap ásványa: az Akvamarin

Április hónap ásványa: a Gyémánt

Május hónap ásványa: a Samaragd

Június és Július hónap ásványa: az Igazgyöngy és a Rubin

Augusztus hónap ásványa: a Peridot

Szeptember hónap ásványa: a Zafír

December hónap ásványa: a Türkiz