Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

A citrin

A citrin

A citrin

Összefoglaló:

 

 citrin marokkő

Bevezető

Ha szeretnél többet megtudni a népszerű citrin ásványról, akkor a legjobb helyen jársz. : ) Igyekeztem a lehető legtöbb információt összegyűjteni a szakirodalmakból és legendákból. Tarts velem és tudj meg számos érdekességet erről a szemet gyönyörködtető ásványról. Legyen szó akár a fellelhetőségéről, a kristálygyógyászatban vélt hatásairól, a népihiedelmeiről és legendáiról, vagy csak egyszerűen többet szeretnél megtudni ennek csodás sárgás ásványnak a történetét és történelmét illetően, akkor tarts velem. : )

 

Depresszió gyógyulását elősegítő ásvány karkötő

A citrin fellelhetősége

 

Európát tekintve a legjelentősebb lelőhelyek közé tartozik Spanyolország, de bőségesen találhatunk ebből a csodás ásványból Franciaországban, Skóciában, Braziliában, az USA-ban és Madagaszkáron is.

Ha nem szeretnénk ilyen messzire utazni, akkor jó hírem van, mert Magyarországon is rálelhetünk erre a csodás ásványra. Aki szeretné maga megtalálni ezt az napsárga ásványt, annak érdemes ellátogatnia Telkibányára a Fehér-hegy, illetve a Király-hegyhez.

 

citrin szerencsefa

A citrin legendája és néphagyománya

A citrin a középkortól számítva közkedvelt ékkőnek számít, ezért számos legenda és néphagyomány fellelhető a citrin körül, mely más és más népcsoportoktól származik. Lássunk ebből néhányat.

  • A francia királynénak Medici Katalinnak volt egy drágakövekkel díszített öve, melyen 12 kristály volt. Ez szimbolizálta az év 12 hónapját, és a citrin a november hónapé volt.

  • Egy régi legenda szerint az angol-skót háborújának idején a skót harcosok mindig magukkal vittek egy amulettet az ütközetekbe. Ez az amulett tulajdonképpen egy ezüst foglalatú bross volt, melybe drágaköveket foglaltak bele. Ilyen drágakőnek számított a citrin is. Ez az amulett több célt is hivatott volt szolgálni. Elsősorban oltalmazta viselőjét az ütközetben, másrészt a harcosok vállára erősített gyapjúkendőt rögzítette. Amennyiben az amulett viselője mégis elesett a csatában, akkor aki megtalálta, annak tisztességgel el kellett temetnie az elesett harcost, és utána az amulett az ő tulajdonába szállt.

 

  • A régi néphiedelmek és legendák szerint „kereskedőkőnek” nevezték, mégpedig azért, mert a kristály tulajdonosa vonzotta a gazdagságot, sikert és a jólétet, ezért természetesen közkedvelt volt a kereskedők körében.

  • A kínai legendákat és néphagyományokat tekintve a citrint (vagy, ahogy ők nevezték a „siker köve”) csak olyan embernek volt szabad odaadni, aki nagylelkű.

  • Az ókori kínai császárok idejében a citrin azért volt nagyon közkedvelt ékszer, mert úgy vélték, hogy az értelmi képességek növelésére és az elme bővítésére kifejtett ereje kivételes.

 

Nemesacél nyaklánc citrin ásvány medállal 

A citrin a kristálygyógyászatban

 

A citrin az öröm, a bőség és az átalakulás ásványa. Erős védelmező ásvány, amely auratisztító, regeneráló hatással bír. A Nap energiáit hordozza, meleg, éltető energiákat. A napfonat csakra egyik fontos kristálya.

Lelki szinten segít megnyugtatni és elcsendesíteni az elmét. Az aura tisztításában is segítségünkre lehet, és bátorságot ad az élethez. Annak köszönhetően, hogy életörömöt kölcsönöz viselője számára, kiválón segíti az önkifejezést, és segíti a depresszió legyőzését.

Testi szinten kiválóan támogatja és harmonizálja a pajzsmirigyet, a veséket és az epét is. Úgy tartják, hogy erősíti az idegrendszert.


Egyéb gyógyhatásai (A kristályokkal való átfogó gyógyítás nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást, de támogathatja a kezelést): bőség, öröm, emésztés, anyagcsere, immunrendszer, hasnyálmirigy, cselekvőképesség, pajzsmirigy, vese, epe, depresszió, önkifejezés, idegek erősítése.

 

Citrin ezoterikus üvegcse

Érdekességek a citrinről

  • Magas hőmérsékletre hevítve a citrin zavarossá válik, de alacsonyabb hőmérsékleten világosabb színű lesz.;
  • Sugárzás hatására is megváltozik a citrin színe. Amennyiben röntgensugárzás éri, akkor barnás, ha viszont rádiumsugárzás, akkor feketésbarnás színe lesz.;
  • Számos neve ismeretes, mint például a nyugati-, cseh-, skót-, spanyol-, madeira- és aranytopáz, bár igazából a topázhoz elég kevés köze van.;
  • Gyakran hevített ametiszt ásvánnyal helyettesítik.;
  • Általában zárványmentes, de a természetes citrinben gyakran előfordul az úgy nevezett felhős színeloszlás, míg a hevített / égetett ásványokban ez sávosan jelenik meg.;
  • A citrin mindig is nagyon közkedvelt ásvány volt, de talán a népszerűségének a csúcsa a viktoriánus korra tehető.

 

Citrin életfa ásvány nyaklánc

A citrin kiválóan társítható az alábbi csakrákhoz

 

Úgy tartják, hogy az ametisztből égetett citrin erősebb, hiszen magába foglalja az ametiszt csodálatos hatásait és energiáit is, és aranyenergiával támogatja a Napfonat és a Torokcsakrát is.

 

 napfonat csakra szimbólum Napfonat csakra

A has és a napfonat között helyezkedik el. A napfonat csakrához kapcsolódik az önbizalom és az akaraterő. Követjük és megvalósítjuk céljainkat. A napfonat csakra harmóniát, vitalitást hoz, képes mindent elérni, ami fontos számunkra. Közvetlenül kapcsolódik az emésztőrendszerhez (gyomor, máj, lép, hasnyálmirigy). A napfonat színe a sárga. A vidámság, a boldogság, az életöröm és a könnyedség színe. A személyiségünk kibontakozása, önmagunk felvállalása, az intuíciónk működtetése, az élmények és az érzelmek feldolgozása, "nem"-et mondás képessége, a bátorságunk, a befolyás és hatalom, erő megélése, tapasztalatból eredő ész. Felvidít, erősíti az önbizalmat, növeli a bátorságot és a tettrekészséget.

 

 torokcsakra szimbólum Torokcsakra

A torokcsakra az ádámcsutka tájékán helyezkedik el. A torokcsakrához a beszédet, a hatékony kommunikációt, a kreatív önkifejezést és az őszinteséget társítják. A kiegyensúlyozott torokcsakrával kepések vagyunk megfelelően kifejezni magunkat. Az Akvamarin bőrrel érintkezve segít a torokcsakra kiegyensúlyozásában (pl.: nyaklánc). Javítja az önkifejezést és az igazság kimondását.

 

 Skorpió csillagjegy ásvány kulcstartó

 

Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott a citrin

 

bika szimbólum Bika

ikrek szimbólum Ikrek

oroszlán szimbólum Oroszlán

skorpió szimbólum Skorpió

szűz szimbóluma Szűz

 

Ez is érdekelhet:

A 7 csakra

A depresszió elleni ásványok

Minden, amit az ásvány kulacsokról tudni kell

A rózsakvarc

A kutyák és a macskák csakrái

Színek az ezotériában: narancssárga és a sárga

A szerelem ásványai 3. rész: a harmonikus kapcsolat