Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

Hamis ásványok I. rész

2023.04.12 09:25
Hamis ásványok I. rész

Hamis ásványok I. rész

Összefoglaló:

 

 

 

 

Bevezető

Ha szereted az ásványokat, akkor biztosan felmerült már benned is a kérdés, hogy vajon eredeti ásvány tartok a kezemben? Biztos megvegyem? Túl olcsó, hogy valódi legyen, igaz? Hogyan tudnám megállapítani, hogy hamis vagy eredeti ásványról van-e szó?

Annak idején, amikor elkezdtem az ásványokkal foglalkozni engem is állandóan foglalkoztatott ez a kérdés, és ezért számos szakirodalmat olvastam, illetve neves ásványgyűjtőktől igyekztem megszerezni a kellő tapasztalatot.

Mivel rengeteg ásványról van szó, ezért valószínűleg több részt is fogok készíteni Nektek ebben a témában. : ) Ha van kedved tarts velem és igyekszem minden kérdésedre választ találni. : )

 

marokkövek

Hogyan tudom megállapítani, hogy hamis egy ásvány?

 

Általánosságban elmondható, hogy sajnos előszeretettel szeretik hamisítani az ásványokat, de akár te is meg tudod vizsgálni pár egyszerű módszerrel az otthonodban. Fontos, hogy gondosan tanulmányozzuk az ásvány fizikai tulajdonságait és jellemzőit. Ásványonként ezt a leggyakoribb 5 fizikai jellemzőt fogom részletezni és bemutatni, hogy te is meg tudd vizsgálni otthon a kedvenc ásványodat.

Ha azonban nem, vagy így sem vagy egészen biztos az ásvány valódiságát illetően, akkor érdemes felkeresni egy szakértőt, aki még részletesebben megvizsgálja neked, sőt, akár laboratóriumi tesztekkel is megerősíti az ásvány valódiságát.

 

ásvány csúcsok

A hamis ónix

Az ónix ásvány egy gyönyörű és sokoldalú ásvány, amely általában fekete, vagy nagyon sötétbarna színű, és az ásvány teste egyenletesen színezett. Mivel az ónixot előszeretettel használják ékszerek készítéséhez, ezért előszeretettel is hamisítják, így érdemes figyelni az alábbi néhány jellemzőre, hogy megállapítsd annak valódiságát.

  1. Az ásvány színe: általában fekete, vagy nagyon sötétbarna színű, és az ásvány teste egyenletesen színezett. De ritkán előfordulhat, hogy rendelkezik fehér vagy krémszínű sávozással.

 

  1. Az ásvány átlátszósága: az ónix általában átlátszatlan, vagy csak részben átlátszó. Ha az ásvány teljesen átlátszó, vagy túl sok fényt enged át, akkor valószínűleg egy hamisítvánnyal van dolgunk.

 

 Onyx ásvány karkötő

 

  1. Az ásvány felülete: az ónix felülete általában teljesen sima és egyenletes, míg a hamisítványok felülete durva és egyenetlen lehet.

 

  1. Az ásvány keménysége: mivel az ónix keménysége a Mohs-skálán 6 és 7 között van (kicsit bővebben a Mohs-skáláról ITT olvashatsz), ezért, ha az ásvány könnyen karcolódik vagy sérül, akkor az egy jel lehet, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.

   

  1. Az ásvány súlya: az ónix súlya is árulkodó lehet. Az ónix a sűrűsége miatta általában a nehezebb ásványokhoz közé tartozik. Ha túl könnyűnek találjuk, akkor lehetséges, hogy egy hamisítványt tartunk a kezünkben.

 

Mivel helyettesítik a valódi ónixot?

Az ónixot gyakran helyettesítik olcsóbb ásványokkal vagy mesterséges anyagokkal. A leggyakoribb helyettesítő anyagok közé tartoznak a sárkánykörmök, a füstkvarc, az egyéb kvarcok, a karbonátok, a műgyanta és az üveg is.

 

A hamis turmalin

 

A turmalin egy színes ásvány, amely számos színben és árnyalatban előfordulhat, beleértve a zöldet, a rózsaszínt, a sárgát, a pirosat, az ékköveket és a feketét is. Azonban a turmalin is gyakran hamisítják, így érdemes figyelni néhány jellemzőre annak érdekében, hogy megállapítsd az ásvány valódiságát. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy megállapítsd a valódi turmalint a hamisítványoktól.

  1. Az ásvány színe: ez az egyik legfontosabb jellemzője a turmalinnak, mely kapcsán megtudhatod, hogy valódi-e az ásvány. Ha színe túl élénk vagy intenzív, akkor az egy jel lehet, hogy az ásvány hamisítvány.

 

  1. Az ásvány átlátszósága: fajtától függően a turmalin lehet félig átlátszó. A fekete turmalin színe hasonló az ónixéhoz, de a fekete turmalin testének színe általában intenzívebb, mint az ónixé, és gyakran van rajta természetes barázdáltság. Erősebb fénynek kitéve talán láthatóvá válik a minimális színek különbsége vagy a turmalin kevésbé egyenletes színe, esetleg barázdái

 

Turmalin nyers ásvány

 

  1. Az ásvány felülete: Általánosságban elmondható, hogy a turmalin felülete sima és egyenletes, de elég rá jellemző, hogy barázdák találhatók a felületén.

 

  1. Az ásvány keménysége: mivel a turmlain keménysége a Mohs-skálán 7-7,5 között van (kicsit bővebben a Mohs-skáláról ITT olvashatsz), ezért, ha az ásvány könnyen karcolódik vagy sérül, akkor az egy jel lehet, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.

  

  1. Az ásvány súlya: az ásványok súlya mindig perdöntő lehet. A turmalin is a sűrűsége miatta általában a nehezebb ásványokhoz közé tartozik. Ha túl könnyűnek találjuk, akkor lehetséges, hogy egy hamisítványt tartunk a kezünkben.

 

Mivel helyettesítik a valódi turmalint?

A turmalint gyakran helyettesítik olcsóbb ásványokkal vagy mesterséges anyagokkal. A leggyakoribb helyettesítő anyagok közé tartoznak a kvarcok, az üveg, az ásványi port tartalmazó műgyanta, a műanyag és a természetes kvarc bevonatú turmalin.

 

A hamis citrin

 

A citrin egy aranybarna, sárgásbarna vagy narancssárga színű ásvány, amely gyakran hasonlít a topázra vagy az ametisztre. Azonban a citrint is gyakran hamisítják, így érdemes figyelni néhány jellemzőre annak érdekében, hogy megállapítsd az ásvány valódiságát. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy megkülönböztesd a valódi citrint a hamisítványoktól:

 

  1. Az ásvány színe: Az ásvány színe általában az egyik legfontosabb jellemzője a citrinnek. A valódi citrin ásvány színe általában aranybarna vagy sárgásbarna, mely egyenletes színmélységgel rendelkezik. Ha úgy látjuk, hogy az ásvány színe túl élénk vagy több árnyalatú sárgás szín is fellelhető benne, akkor nagy valószínűséggel egy hamis darabot tartunk a kezünkben.

 

  1. Az ásvány átlátszósága: Általában a citrin átlátszó, vagy csak félig átlátszó, melyben olykor zárványok is láthatók. Ha az ásványunk túlságosan átlátszó vagy esetleg túl homályos, akkor az egy jel lehet, hogy egy hamisítvánnyal van dolgunk.

 

citrin marokkő 

  1. Az ásvány felülete: a citrin felülete általában teljesen sima és egyenletes, míg a hamisítványok felülete durva és egyenetlen lehet.

 

  1. Az ásvány keménysége: mivel a citrin keménysége a Mohs-skálán 7-es (kicsit bővebben a Mohs-skáláról ITT olvashatsz), ezért, ha az ásvány könnyen karcolódik vagy sérül, akkor az egy jel lehet, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.

  

  1. Az ásvány súlya: Egy valódi ásvány súlya nehéz, éppen ezért a valódi citrinnek is nehezebb súllyal kell rendelkeznie. Ha az ásvány túlságosan könnyűnek és légiesnek tűnik, akkor elképzelhető, hogy egy hamisítvánnyal van dolgunk.

 

Mivel helyettesítik a valódi citrint?

A citrint általában szintén olcsóbb ásványokkal vagy mesterséges anyagokkal helyettesítik, mert a természetes citrin ritkább és drágább, mint más kvarcfajták. A leggyakoribb helyettesítő anyagok közé tartoznak a citrin színű üveg, műgyanta, amely citrintartalmú ásványi port tartalmaz, vagy citrint színező műanyagok. Azonban a helyettesítő anyagok változhatnak, és a hamisítók által használt anyagok függhetnek a hamisítás céljától és a rendelkezésre álló anyagoktól.

 

 

A hamis hegyikristály

 

A hegyikristály nagyon népszerű ásvány, és gyakran előfordul, hogy hamisítják is. Azonban néhány jellegzetesség alapján meg lehet állapítani, hogy valódi vagy hamis-e az ásvány. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy megállapítsd a hegyikristály valódiságát:

 

  1. Az ásvány ára: A valódi hegyikristályok és az abból készült termékek drágábbak, mint a hamisítványok. Ha az ár túl kecsegtető, akkor érdemesebb körültekintőbbnek lenni a vásárláskor és esetleg több szempontból is jobban megvizsgálni az ásványt.

 

  1. Az ásvány színe: A hegyikristály ásvány általában áttetsző, színtelen vagy fehér színű, de előfordulhat, hogy kék, sárga vagy szivárványos színű is. Ha az ásvány színe túl intenzívnek bizonyul vagy mesterségesnek tűnik, akkor az egy jel lehet arra, hogy hamis.

 

 Hegyikristály ásvány csúcs

 

  1. Az ásvány átlátszósága: Általánosságban elmondható, hogy a valódi hegyikristály teljesen átlátszó vagy áttetsző, és lehetnek benne olykor belső repedések vagy zárványok. Ha az ásvány egyáltalán nem átlátszó, hanem opálos, akkor valószínűleg egy hamisítvánnyal van dolgunk.

 

 

  1. Az ásvány keménysége: mivel a hegyikristály keménysége a Mohs-skálán 7-es értéket képvisel (kicsit bővebben a Mohs-skáláról ITT olvashatsz), ezért, ha az ásvány könnyen karcosodik vagy könnyen karcolható, akkor nagy valószínűséggel hamisítvány.

  

  1. Az ásvány formája: A valódi hegyikristályok általában szimmetrikus kristályformákat alkotnak, míg a hamisítványok lehetnek durva vagy aszimmetrikusan egyenetlen formájúak.

 

Mivel helyettesítik a valódi hegyikristályt?

A hegyikristályt gyakran helyettesítik olcsóbb ásványokkal vagy mesterséges anyagokkal is. A leggyakoribb helyettesítő anyagok közé tartoznak az olcsóbb kvarcok, a füstkvarc, az üveg, az ásványi port tartalmazó műgyanta és a műanyag.

 

Remélem érdekesnek találtad a blogbejegyzésemet és segítségedre lehettem a tippekkel, hasznos praktikákkal. : ) Azonban ha további kétségeid vannak az ásványos valódiságát illetően, akkor mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnod, aki segíthet az ásvány beazonosításában.

 

Ne feledd! Hamarosan elérhető lesz a hamis ásványok blogbejegyzésem második része is, melyben ismét négy csodálatos ásványt veszek górcső alá. : )

 

  

Ez is érdekelhet:

A szuper 7-es ásvány

Marokkövek

Ásványok, amiket nem érhet víz

A szerelem ásványai 1. rész

A pánikbetegség és az ásványok

A kutyák és macskák csakrái