Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

Marokkövek

Marokkövek

Marokkövek

 

Összefoglaló:

 

ametiszt marokkő

Bevezető

Manapság az ásványok számos formában megtalálhatók és elérhetők, melyeknek számos értékes tulajdonságuk van. Az ásványi marokkövek különösen érdekes lehet számodra, ha érdeklődsz az ezotéria és a kristályok világa iránt.

Ebben a blogbejegyzésben elsősorban az ásvány marokkövek keletkezésének és megmunkálásának folyamatait fogom bemutatni, de néhány szót azért ejtünk a kristálygyógyászatban való szerepéről is. Gyere és tarts velem ismét az ásványok csodás világába. : )

 

aventurin zöld marokkő

Mi az az ásvány marokkő?

A természetes marokkövek a világ számos részén fellelhetőek, melyek többnyire egy vagy több ásványból tevődnek össze. Azokat az ásványokat nevezzük marokkőnek, melyek kisebb méretűek és kényelmesen elférnek a tenyerünkben. A marokköveket általában simára és fényesre csiszolják, hogy kellemes tapintása legyen. Formáját tekintve igen sokféle lehet, például kisebb golyó, ovális vagy akár szív alakú is.

 

Akvamarin marokkő

Mire használják a marokkövet?

 

A marokköveket általában különféle terápiás céllal vagy lakásdekorációnak szokták használni. Már az ősidőkben is kimagasló figyelmet kaptak a marokkövek.  Számos kultúrában használták például vallási, gyógyászati vagy éppen spirituális gyakorlatokhoz. Napjainkban is nagyon népszerűek a marokkövek az alternatív gyógyászatban, a meditációs gyakorlatok közben, illetve a stressz csökkentésében.

 

 

színes achát marokkő

Milyen módszerekkel lehet marokkövet készíteni?

Lehet nem gondoltad volna, de három féle módszerrel is lehet marokkövet készíteni. Lássuk is őket. : )

 

  1. Bányászat és vágás. Ennél a módszernél a bányászat során a földmélyéről vagy éppen felszínéről bányászott ásványokat először nagyobb darabokra vágnak, majd később ezeket megmunkálják kisebb darabokra. Fontos megjegyezni, hogy ezzel a módszerrel nem kimondottan sima és fényes marokköveket kapunk, hanem inkább marokba illő nyers ásványokat.

  

  1. A második lehetőség a marokkő készítésére az a mesterséges előállítás. Ez azt jelenti, hogy az ásványi anyagokat különböző vegyi eljárásokkal állítják elő. Ez a folyamat lehetővé teszi azt, hogy a természetes ásványi anyagok tulajdonságát „finomhangolják”, mint például az ásvány színnek esetleges módosítása. A mesterséges előállításhoz tartozik még például az opalit (a valódi opál ásvány utánzata) és a hozzá hasonló mesterséges ásványok előállítása is. Például az oplait valójában egy egyedi fényű üveg, melyet szintén mesterségesen állítanak elő.

  

  1. A harmadik lehetőség az ásványok polírozása és csiszolása. Ennél a módszernél az ásványt gépek segítségével polírozzák és csiszolják a végleges ragyogás és forma eléréséig.

 

Citrin kicsi marokkő

Milyen géppel csiszolják meg az ásvány marokköveket?

 

A marokkövek csiszolásához általában különböző típusú csiszológépeket használnak, melyeknek a típusa és mérete függ az adott ásvány keménységétől és formájától. A leggyakrabban használt gépek közé az alábbiak tartoznak:

 

  1. Gyémánt csiszolópadok: ezek a gépek általában hidraulikus vagy elektromos rendszerekkel működnek, és ahogy a neve is megmutatja gyémántot használnak az ásványok csiszolásához. Ezek a csiszolópadok nagyon magas fordulatszámmal üzemelnek, így lehetővé teszik a hatékony és precíz csiszolást.

 

  

  1. Vibrációs csiszolók: ezek a gépek úgy működnek, hogy egy úgynevezett vibrációs tálba (melyben víz és csiszolóanyag keveréke található) helyezik az ásványt. A tál rezgése a belehelyezett ásványokat finoman csiszolja, és eltávolítja róluk a durva anyagokat.

 

  

  1. Lapidáris gépek: ennek a gépnek van egy vízszintes sík felületű asztala, amely közepén egy vagy több csiszoló forgólapát található. A csiszolni kívánt ásványt az asztalra helyezik és a lapátok segítségével elkezdik finomítani az ásvány felületét. Ezek a lapátok különböző méretűek és anyagúak (pl. acél, gyanta vagy gyémánt) lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú és keménységű ásványt akarnak csiszolni vele.

 

  

  1. Félautomata csiszolók: Ez a gép az előzőekben leírtakhoz hasonlóan működik, annyi különbséggel, hogy a félautomata csiszoló számítógép vezérlésű, és ezzel lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű ásványok hatékonyabb és gyorsabb csiszolását.

 

 

 Füstkvarc marokkő

 

 

Mennyi időt vesz igénybe egy csiszolási folyamat?

 

Általánosságban elmondható, hogy az ásványok csiszolási folyamata lényegesen hosszabb, mint bármi más csiszolási folyamat. Az ásványok csiszolási folyamata néhány órától akár több napig is eltarthat. A folyamat során általában több lépés is szükséges, mint például a durva csiszolás, finomítás és a polírozás is.  Természetesen az idejének hossza függ még az ásvány fajtájától, keménységétől, nagyságától és az elérni kívánt formától, valamint a használt gép fajtájától is.

Fontos megjegyezni, hogy a csiszolási idő nagymértékben függ a szakember tapasztalatától és a használt gépek hatékonyságától. Általánosságban az is elmondható, hogy amennyiben minőségi és alapos csiszolási eredményt szeretnénk elérni, akkor nem szabad sietni.

 

 

Turmalinkvarc marokkő

 

A csiszolás károsíthatja az ásványt?

 

Amennyiben a csiszolási folyamatot megfelelően végzik el, akkor a csiszolás nem rongálja meg az ásványt. Ha viszont ezeket a folyamatokat nem tartják be, akkor hibák, repedések és sérülések is keletkezhetnek az ásványon.

Ha például nem veszik figyelembe az ásvány keménységét és túl kemény csiszolóanyagot használnak vagy túlságosan rányomják azt a csiszolófelületre, akkor az sérülést okozhat az ásványban. Ha viszont túl lágy csiszolóanyagot használnak egy kemény ásványhoz, akkor viszont nem lesz elég hatékony a csiszolás és nem lesz megfelelően finomítva.

Egy biztos! Minden ásvány más és más összetétellel rendelkezik, ezért más és más csiszolási eljárást igényel, melyet figyelembe kell venni. Ezért először mindig az adott ásvány jellemzőit szükséges meghatározni, és csak utána a kiválasztani a megfelel csiszolási folyamatot.

 

Ez is érdekelhet:

A gyémánt

Minden, amit a csakra karkötőkről tudni kell

A depresszió elleni ásványok

Minden, amit az ásvány kulacsról tudni kell

A kutyák és a macskák csakrái

A füstkvarc

Skorpió horoszkóp jellemzői és ásványai

Ásványok, amiket nem érhet víz

Hogyan készíts ásvány kulcstartót otthon

7+1 ok, hogy miért tökéletes karácsonyi ajándék egy nő számára az ávány