Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

Ásványok, amiket nem érhet víz

Ásványok, amiket nem érhet víz

Ásványok, amiket nem érhet víz

 

Összefoglaló:

 

akvamarin marokkő

 

Bevezető

Biztosan hallottál már róla, hogy egyes ásványoknak kifejezetten károsító lehet, ha vízbe mártjuk vagy éppen áztatjuk őket. Ebben a blogbejegyzésben szeretnék neked segítséget nyújtani ezzel kapcsolatban, és leírom azt a tényt, ami alapján könnyedén kiderítheted, hogy melyik ásvány tisztításánál érdemes a vizet elkerülni, és más tisztítási formát választani.

 

A Mohs-skála

Mi is az a Mohs-skála? A Mohs-skála tulajdonképpen egy keménységi skála, mellyel az ásványok keménységét jelzik. Ennek a skálának a tartománya a 1-tól egészen a 10-ig terjedhet, amelyen értelemszerűen az 1 a leglágyabb ásványt, míg a 10-es a legkeményebb ásványt hivatott jelölni.

Az ásványok keménységét többféle módszerrel is meg lehet határozni, aminek következtében többféle keménységi változat ismeretes, mint például a karcolási, csiszolási, nyomási és a fúrási keménység. Egy ilyen mérés például az úgy nevezett „gyors próba” is, amelyből kiderül, hogy az adott ásvány könnyen karcolható-e. Például a talk ásványt (aki a Mohs-skálán 1-es besorolású) körömmel könnyen megkarcolható, ellenben a gyémánt (aki a Mohs-skálán a 10-es besorolást birtokolja) nem karcolható, hanem ő maga karcolja az üveget.

 Álmatlanságot elűző ásvány karkötő

Hogyan tudom megállapítani, hogy a kristály bírja-e a vizet?

A fentiek ismeretében, tehát könnyedén megállapíthatod magad is, hogy mely ásványoknál érdemes kerülni a vizet, csak használd a Mohs-skálát. Elegendő megnézned, hogy az adott ásvány milyen besorolást kapott a Mohs-skálán (ha nem vagy tisztában vele, akkor ezt az internet segítségével könnyedén eléred).

De milyen szám számít „vízállónak”?

Mivel a skála a leglágyabb ásványtól a legkeményebbig anyagú ásványig terjed, ezért a vizsgálatakor is ezt a számot kell figyelembe vennünk. Azok az ásványok, amelyek a Mohs-skála szerint 5-ös besorolás alá esnek, azoknak nem szabad vízzel érintkezniük. Minél közelebb vannak az 1 értékhez, annál érzékenyebben reagálnak a vízre.

Egy kis ízelítő az ásványokból a Mohs-skála diagrammján az 1-től 10-ig terjedő skáláján.

1. talkum;

2-3. krizokolla, gipsz, borostyán, lepidolit, gyöngy, szelenit, halit (kősó);

3-4. sugárkő, kalcit, korall, angelit, malachit, azurit, howlit;

4-5. csaroit, larimar, rodokrozit, fluorit;

5-6. apatit, obszidián, macskaszem, türkiz, lápisz lazuli, szodalit, opál, rodonit, hematit;

6-7. karneol, opalit, peridot, holdkő, labradorit, amazonit, krizopráz, kelcedon, jáde;

7-8. gránát, citrin, ametiszt, rózsakvarc, tigrisszem, kvarcok, achát, mookait, füstkvarc, turmalin, aventurin, rutillkvarc, kunzik, ónix;

8-9. topáz, morganit, berill, akvamarin, smaragd, goshenit;

9-10. rubin, zafír, korund;

10. gyémánt.

 

Rózsakvarc csúcsos kulacs

Kemény ásványok, de ajánlott a víz kerülése!

Természetesen vannak olyan ritka esetek, amikor A Mohs-skála nem lehet az egyetlen, ami alapján meg lehet állapítani a vízállóságot. Egyes ásványok különböző ásványok kombinációi, és a keményebb kristályokban lévő ásványok egy része mindig megsérül, ha huzamosabb ideig vízben tartják. Az alábbiakban megmutatom neked, hogy melyek ezek az ásványok, melyek kemények, de tilos víznek kitenni vagy nedves környezetben tárolni őket.

  • mandarinkvarc

Általában a kvarckristályok nem sérülnek, ha vízzel érintkeznek, kivéve a mandarinkvarcot. Ennek a kvarcnak a csodás narancssárgás színét a vas-oxid adja. Mint az tudjuk a vas és a víz nem túl jó barátok. Víz hatására az ásvány elhalványodhat, más színű lehet vagy elkezdheti dörzsölni a bőrünket.

 

  • jáde

A legtöbb jáde fajta érintkezhet vízzel, de nem ajánlatos vízbe meríteni. A víznek teljesen klór és vegyszerektől mentesnek kell lennie, mert ez az ásvány nagyon érzékeny. Amennyiben mégis szükséges lenne nedvesíteni, akkor azonnal meg kell törölni száraz törölközővel. Tilos hagyni magától megszáradni!;

jáde masszázs fésű

 

  • hematit (vörösvasérc)

 Bár a Mohs-skála értéke 5,5-6,5, de érdemes távoltartani a víztől, mert a vas-oxid tartalmának köszönhetően könnyen rozsdásodhat.;

 

hematit marokkő

  • mágnes

A hematithoz hasonlóan a Mohs-skála értéke 5,5-6,5, de érdemes távoltartani a víztől, mert a magnetit vasérc tartalmának köszönhetően könnyen rozsdásodhat.

 

aventurin zöld marokkő

Gyakran használt ásványok, melyeket nyugodtan vízbe lehet tenni!

Nézzünk pár keményebb besorolású ásványt, amit biztonságosan tehetünk vízbe:

  • achátok;
  • aventurin;
  • jáspis;
  • tigrisszem;
  • a legtöbb kvarc is idetartozik: ametiszt, tiszta kvarcok (hegyikristály), füstkvarc, rózsakvarc, citrin, hókvarc.

 

Remélem a segítségedre lehettem, hogy melyik ásványokkal érdemes kerülni vizet. Amennyiben nem kaptál választ a kérdésedre és bármilyen egyéb kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, akkor írj nekem bátran az info@milana.hu e-mail címre. : )

 

 Ez is érdekelhet:

Ásványok tisztítása

Ásványok felöltése és programozása

A 7 csakra

Pánikbetegség és az ásványok

Ásvány ajándékok férfiaknak

Minden, amit a csakra karkötőkről tudni kell