Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

A holdkő

A holdkő

A holdkő

Összefoglaló:

 

 

Bevezető

A holdkő egy igazán csodálatos ásvány, mind a testi, s lelki hatásait tekintve, valamint a kinézetét illetően is. Ebben a blogbejegyzésben górcső alá vesszük holdkövet. Meglepő érdekességeket tudhatunk meg róla, és választ kaphatunk arra a fontos kérdésre is, hogy miként tudjuk megkülönböztetni a valódi holdkövet az utánzattól.

Pisces ásvány karkötő

 Mi a különbség a természetes és a mesterséges holdkő között?

Amit fontos tudni, az az, hogy a holdkő a szilikátok csoportjába tartozik. Színét tekintve általában színtelen, sárgás kékes visszaverődés jellemzi. Az enyhén átlátszótól egészen a tejes árnyalatig terjed az átláthatósága.  Keménysége: 6-6,5.  A valódi holdkő sohasem 100%-ig átlátszó. Az ásvány valójában szürkésfehér, krémfehér árnyalattal kell, hogy rendelkezzen, melyen elvétve találhatóak fekete foltok Mivel egy változatos földpát családról beszélünk, ezért fontos megjegyeznem, hogy létezik fekete holdkő is, mely sötétebb sárgás barnás színű, fekete foltokkal, valamint szürke és barack holdkő is. De egy biztos, az az, hogy a sárgás kékes csillogást mindig látnunk kell! Valódiságáról még úgy bizonyosodhatunk meg, hogy amennyiben az ásványt kezünkbe fogva forgatjuk, akkor látnunk kell a sárgás kékes színű csillogást. A szivárvány holdkőnél (ahogy a neve is mutatja) kékes szivárvány színű csillogást kell látnunk. Ezt a szivárványos csillogást elég gyakran utánozzák le a mesterségesen előállított oplaittal, ami természetesen a holdkővel ellentétben teljesen átlátszó. A természetes holdkövet nagyon nehéz megmunkálni, csiszolni puhasága miatt, ezért a valódi holdkőből készült ékszerek igen drágák lehetnek. Sokan összekeverik a labradorittal, de ő egy teljesen más ásvány, habár abban igazunk van, hogy a labradorit is földpát ásvány, így akad némi hasonlóság. : )

 

Buddha könyvjelző - fekete holdkő

A holdkő fellelhetősége

A leggyakoribb lelőhelyeit tekintve a holdkő az alábbi országokban lelhető fel:

Örményország, Ausztrália, Egyesült Államok, Mexikó, Madagaszkár, Norvégia, India, Srí Lanka. Hozzánk viszonyítva a legközelebb az Osztrák Alpokban és Lengyelországban lelhetünk rá erre a szép ásványra.

Legszebb példányai fehér (úgynevezett szivárványholdkövek), bézs és krémszínben pompáznak, kékesen hullámzóan fénylő belsővel. A fekete holdkő (valójában szürke színű) meglehetősen ritka a hazai piacokon, a garnierit nevű zöld holdkő változat pedig egyenesen kuriózumszámba megy.

 

Rák csillagjegy ásvány karkötő

Holdkő a kristálygyógyászatban

holdkő segíthet hangulatingadozások esetén, oldja az energiablokkokat. Sebgyógyító, bőrt kisimító hatása is ismeretes a kristályterápiában. Hat a mirigyekre, főleg a tobozmirigyre és fokozza a nyirokkeringést is. A szakrális csakra köve, így erős női energiákat mozgat. A holdkő, vagy más néven földpát alapvetően a nőiességgel került azonosításra.

Gyógyhatásai (A kristályokkal való átfogó gyógyítás nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást, de támogathatja a kezelést): intuíció, depresszió, változókor, nyugtató, gyomor problémák, sebgyógyító, nyirokkeringés, hormonháztartás, menstruációs panaszok, bőr, tobozmirigy, termékenység.

 

nyers holdkő ásvány

Érdekességek a holdkőről

  • A népszerű sorozat a Vámpírnaplók 2. évadában a vérfarkasok átkát holdkővel törték meg;
  • Az USA-ban Florida állam hivatalos drágaköve. 1970-ben jelölték ki a holdraszállások emlékére;
  • A többi ásvánnyal ellentétben nem a Nap, hanem a Hold fényénél szükséges feltölteni;
  • Indiában szent drágakőként tisztelik, és templomokat díszítenek vele;
  • Egyes néphagyományok szerint a bőséges terméshozam reményében holdkövet aggattak a fák ágaira, hogy ezzel fokozzák a termést;
  • Srí Lankán egy templomban az oltár lépcsőit holdkő mozaikokkal díszítették;
  • Az arab világban a termékenységet szimbolizálja, ezért a nők a ruhájukba varrva viselik.

 

 

 

A holdkő kiválóan társítható az alábbi csakrákhoz

 

Torok csakra Torok csakra

A torok csakra az ádámcsutka tájékán helyezkedik el. A torok csakrához a beszédet, a hatékony kommunikációt, a kreatív önkifejezést és az őszinteséget társítják. A kiegyensúlyozott torok csakrával kepések vagyunk megfelelően kifejezni magunkat. Az Akvamarin bőrrel érintkezve segít a torok csakra kiegyensúlyozásában (pl.: nyaklánc). Javítja az önkifejezést és az igazság kimondását.

 

szakrális csakra Szakrális csakra

A szakrális csakra a köldök és a nemi szervek között található. A szexuális, fizikai és művészi tevékenység csakrája. Az érzelmekhez, a szexualitáshoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Az elfogadásra, az önértékelésre, a másokkal való kapcsolatra és a kreativitásra vonatkozik. Közvetlenül kapcsolódik a belekhez, vesékhez, hólyaghoz és petefészkekhez.

 

Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott a holdkő

 

bak szimbólum Bak

halak szimbólum Halak

rák szimbólum Rák

 

fekete holdkő ásvány karkötő

Vigyázz a Holddal

Amennyiben teliholdkor, vagy a Hold változásaikor nagyon érzékenynek bizonyulsz, akkor ne viseld ezt az ásványt, mert felerősítheti a pozitív és a negatív érzelmeket is egyaránt. Érdemes ilyenkor inkább kitenni a Hold fényére töltődni ékszereidet, ásványaidat.

Ellenben, ha enyhébben reagálsz a hold változásaira, akkor a párna alá helyezett holdkő segíthet az álmatlanság elűzésében, rémálmok megszűntetésében, és az álmaink üzenetével a tudatalattinkat jobban megismerni.

 

 Ez is érdekelhet:

Az ametiszt

Az akvamarin

A 7 csakra

Ásványok tisztítása

Ásványok felöltése és programozása

A pánikbetegség és az ásványok

A depresszió elleni ásványok

A szerelem ásványai 1. rész: a lezárás

Színek az ezotériában: kék, indigó, ibolya

A szerencsefák, más néven az életfák