Egyedi elképzelésed van? Keress minket bátran! info@milana.hu

Blog

A hegyikristály

A hegyikristály

A hegyikristály

Összefoglaló:

 

 

Bevezető

Ebben a blogbejegyzésben jobban megismerheted a hegyikristályt. Szó lesz régi legendákról és néphagyományokról, ritkán hallott érdekességekről, a neki tulajdonított gyógyhatásokról, valamint arról is, hogy hol is bukkanthatunk rá a természetben. Ha téged is érdekel, hogy hogyan is hozható összefüggésbe a hegyikristály a magyar királyi ékszerekkel, vagy csak egyszerűen többet szeretnél megtudni ennek csodás kvarc ásványnak a történetét és történelmét illetően, akkor tarts velem. : )

 

hegyikristály marokkő

A hegyikristály legendája és néphagyománya

 

Általánosságban számos legenda és néphagyomány öleli körbe a hegyikristályt. Fellelhetőek olyan legendák, mely szerint egyes népek az eső elhozatalára használták, de voltak olyan népek is, melyek úgy vélték, hogy a kristályban fellelhető a holtak lelke.

 A perzsa birodalomban tükörként volt hivatott használni a hegyikristályt, melyről úgy vélték, hogy meg tudja mutatni a harcok kimenetelét.

 Az indiánok úgy vélték, hogy a hegyikristály a Földanya agysejtje, ezért az újszülött csecsemők mellé helyezték, hogy egészséget, bölcsességet és védelmet biztosítson az újszülött számára.

 A görög hagyományok szerint, a hegyikristály az Alpok magas csúcsai közül származik, mely a dermesztő hidegben elolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkezett. Erre való tekintettel nevezték el kristallosnak, mely jeget jelent.

Az Alpokban a kristály kereskedés apáról fiúra szálló hagyomány, melyet évszázadok óta fenntartanak. A tavaszi olvadás után indulnak útnak a „keresők”, bejárva a völgyeket, gleccserek hordalékait, valamint a kőzetben húzódó kvarcereket. Emellett a kőfalat is kopogtatják, melynek hangja árulja el, hogy rálelhetnek-e ott a hegyikristályra (a kisebb-nagyobb üregek kongó hangot hallatnak).

A hegyikristály hagyománya az ókori Egyiptomban is fellelhető volt. Egyiptomban a szobrok szemeit hegyikristályból csiszolták ki, de dísztárgyakat, kupákat és serlegeket is készítettek belőle.

 

hegyikristály nyers ásvány

A hegyikristály fellelhetősége

A hegyikristály a kvarc ásványok csodálatos családjába tartozik. Színét tekintve színtelen, mely a teljesen átlátszótól az tejes fehér színig terjedhet.

Legfőbb lelőhelye az Alpok, de Brazília is rendelkezik jelentős lelőhelyekkel, ahol kiváló minőségű hegyikristály található. Továbbá rálelhetünk még Madagaszkár szigetén, Indiában Madras vidékén, valamint az Ural-hegység is gazdag hegyikristály lelőhelynek számít.

Magyarországot tekintve a legnagyobb eséllyel Gyöngyösoroszi, Selmecbánya és Telkibánya területein találhatunk hegyikristályt.

hegyikristály csúcs

 

Hegyikristály a kristálygyógyászatban

Ha történelmet tekintjük, akkor általánosságban a sebek és betegségek gyógyítására használták. Egyes írások szerint a hegyikristály képes a más ásványok által kibocsájtott rezgések felerősítésére, valamint a minket körülvevő energiákat is képesek felerősíteni, és eközben energiával is látja el, tölti fel egész szervezetünket, mely hatására elősegítheti belülről a pozitív változásokat. Idegeinkre nyugtató hatást fejthet ki, valamint az ásvány birtokában immunrendszerünket is erősítheti. Ösztönözheti növekedésünket és fejlődésünket.


Gyógyhatásai (A kristályokkal való átfogó gyógyítás nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást, de támogathatja a kezelést):
fejfájás, végtagfájdalom, stabilitás, energiablokád megszüntetése, nyugtatás, sejtregeneráló, immunerősítő, agyi funkciók, idegrendszer, méregtelenítő, anyagcsere, hormonháztartás.

 

 hegyikristály szerencsefa

Érdekességek a hegyikristályról

  • A magyar királyi jogar gömbje hegyikristályból készült, amibe oroszlánokat véstek.;
  • Indiában a víztiszta hegyikristályból briliánsokat, rózsákat és szemüvegeket csiszolnak.;
  • A legértékesebb formája a goyazi kristályok, melyek optikai célokra is alkalmasak. Ezek a kristályok teljesen átlátszóak, színtelenek, repedés és zárvány mentesek.;
  • Szinte mindig ikerásványt alkot, mely egészen a pár milliméterestől egészen a több méteresig is fellelhető.;
  • Amennyiben radioaktív sugárzás éri a hegyikristályt, akkor az füstszínű, barnás árnyalatúvá válik.;
  • Mivel piezoelektromos tulajdonságokkal bír, ezért az óraipar nélkülözhetetlen eleme. A kavrcórák elektromos szerkezete a hegyikristály felhasználásával készül.;

 

 hegyikristály nyaklánc

 

A hegyikristály kiválóan társítható az alábbi csakrákhoz

 

Alapvetően a 7. csakrához (Koronacsakra) tartozik, de mindegyik csakrára jótékony hatást gyakorol.

 

koronacsakra  a Koronacsakra

A koronacsakra a hetedik csakra, mely a fej tetején található. Ha úgy érezzük, hogy elveszettek vagyunk és elveszítettük céljaink iránti érdeklődésünket, akkor egyértelmű, hogy a koronacsakra kiegyensúlyozatlan.
A megfelelő helyen használva az ásványok képesek lehetnek szerveinket, lelkünket gyógyítani rezgéseikkel.

Ez a csakra a legmagasabb energiaközpontunk, és belső bölcsességet és szellemi növekedést hozhat. Amennyiben kiegyensúlyozott a korona csakra, akkor összekapcsol minket a felvilágosodás és a kozmikus tudat legmagasabb állapotával. Erősíti a túlvilág és az isteni lény kapcsolatát. Lehetővé teszi az univerzum energiáinak megfelelő integrálását. 

Crystal csakra ásvány karkötő

Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott a hegyikristály

 

halak szimbólum Halak

kos szimbólum Kos

ikrek szimbólum Ikrek

oroszlán szimbólum Oroszlán

 

Ez is érdekelhet:

A 7 csakra

Ásványok tisztítása

Ásványok felöltése és programozása

A pánikbetegség és az ásványok

7+1 ok, hogy miért tökéletes karácsonyi ajándék egy nő számára az ásvány

Mérleg általános jellemzése és ásványai

A depresszió elleni ásványok

A holdkő

A rózsakvarc

Az ametiszt

Színek az ezotériában: kék, indigó, ibolya

Nyugtató ásványok